farangensi.blogg.se

Inför och under min fjärde resa med hustru Pitsamai till Thailand

Namn och namm

Publicerad 2013-08-01 16:09:00 i Allmänt,

I Thailand har alla liksom i Sverige ett för- och efternamn. Till detta kommer även "nick name" alltså smeknamn. Dessa nick name är många gånger helt obegripliga för oss västerlänningar men betyder många gånger vardagliga ting såsom sol, stjärna eller måne. Några har även nick name som betyder någon färg eller frukt.

För säkerhets skull så har vissa frukter få ge namn åt färgen eller om det nu är tvärtom? Ta t.ex. ordet för orange som är "som". Färgen orange heter si-som för att skilja den från frukten orange som alltså heter "som" och således betyder apelsin. Ordet däng betyder röd och färgen heter alltså si-däng. Däng är ett vanligt kvinnonamn och normalt inte ett nick name. Låter det krångligt? Lugn det blir värre!
 


Vatten är liksom i vår västerländska värld viktig och flera ord innehåller ordet "namm" som just betyder vatten. OK?
Hångnamm är toalett. Appnamm är dusch. Nammtåkk är vattenfall. Regn heter däremot fånntåkk.

På någon flygtur till Thailand frågade flygvärdinnan mig vad jag ville dricka. "Namm" sa jag på min bästa thailändska. Nammpavv or Nammsom? Öhh? Vatten är inte vatten, alltså namm, utan man ska säga nammpavv som betyder dricksvatten. Nammsom (Brandgult=orangt vatten) är alltså apelsinjuice. Nammdäng (Rött vatten) är det som thaierna ofta ställer fram till Buddha på sina altare i Fantas glasflaskor. De innehåller jordgubbsdryck.  Jordgubbar däremot finns normalt inte i Thailand och har därför fått det engelska namnet Strawberry eller "stabbelli" som de flesta säger.

Jag frågade hustru och dotter om möjligtvis Coca-Cola heter Nammdamm alltså svart vatten. Jag fick undvikande blickar. När jag ändå var på bushumör kunde jag inte låta bli att fråga om "Namm rattisavatt" dvs godnattvatten. Med det menade jag alkohol. Då skrattade de unisont. Bra, sa båda två på svenska till mig. Tja, än hänger man med!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela